25 Mart 2013 Pazartesi

PEMBE, GÖNLÜM SENDE


Havalar nasıl olursa olsun, bu haftanız çok güzel olsun !

Sabahtan beri yorulmuşunuzdur, hadi biraz ara verin. Size güzel bir çay demledim.

Siz çayınızı içerken sehpa örtüme de bir göz atın. Yine ilkokul yıllarımda yaz tatilinde yaptığım etamin işlerinden. Etamin işlemeye başlama hikayemi ve diğer örtülerimi burada ve burada bulabilirsiniz.

Hoşça kalın.











 



18 Mart 2013 Pazartesi

GÜPÜR DANTEL YELEK


Güzel ve keyifli bir hafta olsun !

Bir dantel modasıdır gidiyor. Nereye baksam, dantel var. Modayla pek haşır neşir olduğumu söyleyemem ama ister istemez gözüme çarpıyor. E göz görünce de gönül istermiş.
Diğer taraftan, benim gibi azıcık dikiş bilenlerin bir dezavantajı var ; Vitrinde bir şey hoşuma gidiyor, "Aa ne güzelmiş, alsam mı? " diye aklımdan geçirdikten sonra "Ama ben bunu dikebilirim." geliyor. Devamında " Benim diktiğim aynısı olmaz ki.", "Ama benim diktiğim tek olur, başka kimsede olmaz."....Böyle bir monolog sonunda galip gelen fikir uygulanır. 
Aynı şeyleri tekrar yaşamadan evdeki kumaşlarıma bir bakayım dedim. Pembeli beyazlı ebruli bir güpür dantel parçası gözüme çarptı. İlk defa görmüyorum elbet ama her defasında, " Güzel ama bu kadar ufak parçadan ne olur ki." deyip geçerdim. 
Bu sefer, dantelin rengine uygun pembe bir saten kumaşla yan yana getirdim ve bunları nasıl kombinleyebilirim diye düşünmeye başladım. Dantelden neredeyse kırpıntı bile kalmamacasına bu yeleği diktim. Özel günlerde beyaz gömlek üzerine giyiyorum.
Elbet mağazadan alınanlar gibi durmuyor ama kendi tasarım ve emeğimi giymek ayrı zevk. Ayrıca evdeki kumaşlardan ikisini eksiltmiş oldum.











 

13 Mart 2013 Çarşamba

SİZ NE GÖRÜYORSUNUZ ?


Belki birçoğunuz biliyorsunuzdur, bu bir göz yanılması testidir. Ama ilk defa kendimi deneme fırsatı buldum. Bana çok ilginç geldiği için sizin de ilginizi çekeceğini düşünerek paylaşıyorum. 
Buradaki figür sağa mı, sola mı dönüyor?

İnsan beyninde, farklı görevleri üstlenen bölgeler varmış. Ama genel olarak sağ beyin lobu duygu- sezgi ağırlıklı, buna karşılık sol beyin lobu ise mantık- analiz ağırlıklı çalışırmış. Buna göre :

Figürün sağ kolu ve sağ bacağı yukarıda, sağa (saat yönünde) döndüğünü görenler, ağırlıklı olarak sağ beyinlerini kullanırlar yani duygu- sezgi ile düşünen insanlar olurmuş.
Figürün sol kolu ve bacağı yukarıda, sola ( saat yönünün tersine) döndüğünü görenler ise ağırlıklı olarak sol beyinlerini kullanırlar yani mantık- analiz ile düşünen insanlar olurmuş.
Her iki tarafa döndüğünü görebilenler ise her iki beyin lobunu kullananlarmış ve duygularla mantığı dengede tutarlarmış.

Etrafımdaki birkaç kişiye gösterdim, hep sağa döndüğünü söylediler. Ben bakarken, bir süre sağa, bir süre sola döndüğünü görüyorum ama sağa daha uzun süreli dönüyor. Bazen de ne oluyorsa bir sağa bir sola fıldır fıldır dönüyor :))

Bakalım siz ne göreceksiniz, merak ediyorum...

11 Mart 2013 Pazartesi

MAVİ MAVİ MASMAVİ


Bu yeni haftada öyle olaylar olsun ki, hep yüzünüzü güldürsün, hep sizi mutlu etsin!

Evdeki dolaplar sanki bilgisayarın harddiski gibi.  Dolabın rafları, çekmeceleri bilgisayarın dosyaları gibi. Sık kullanılanlar, Mevsimlik kullanılanlar, Özel günlerde kullanılanlar, Hiç kullanılmayıp da atılamayanlar gibi.
Bugün, Hiç kullanılmayıp da atılamayanlara bir bakayım dedim. Bunları dolabın en üst, zor ulaşılan yerlerine koyuyorum ya görmeye görmeye neler olduğunu unutuyorum çünkü. Ara sıra bunu yapınca hem onları havalandırmış oluyorum hem ben de hatırlamış oluyorum.
Bazılarına yeni kullanım alanları buluyorum, bazılarını dönüştürüyorum ama çoğu tekrar yerine geri dönüyorlar. Bu sefer bu etamin işlemeyi gözüme kestirdim.


Çok çok eskiden kalın ipliklerle böyle tamamı dolgu etamin işleri yapılırmış. O zamanlar daha koltuk takımları, kanepeler icat edilmediği için sedirler-divanlar kullanılırmış. Bu işlemelerle divanlara örtüler, dayanmak için büyük yastıklar ve arkasındaki duvara da duvar halısı yaparlarmış. Örtü ve yastıklar kullanmaktan yıpranmış olmalı, sadece duvar halısı bana kadar gelmiş.
Bu işlemeden ne yapılabilir diye düşündüm. Kesip doğrayarak, başka kumaşlarla kombinasyonlar yaparak birkaç kırlent yapmaya karar verdim.

Gerçi faaliyete geçince ben daha birçok fikir geliştiririm hatta denerim, o yüzden sonuçta ne çıkacağı konusunda size herhangi bir söz veremem. 
Farklı fikirleriniz varsa, onları değerlendirmeye de açığım. Ölçüleri 110 x 60 cm.










 

6 Mart 2013 Çarşamba

BAHARI BEKLEYEN KUMRULAR

Bu sene bahar erken geldi diyorduk ki, hava soğudu hatta arada kar atıştırıyor. Ama daha ilginç tarafı, bütün bunlar pırıl pırıl bir güneş eşliğinde oluyor. Babaannem bu duruma "eşek donduran güneşi " derdi. Ne kadar "turnayı gözünden vuran" deyimlerimiz var, değil mi. Bir de " ahmak ıslatan yağmur " vardır ya.

Neyse girizgah kısmını fazla uzatmadan bugünkü konumuza gelelim. Yeni mutfak önlüğü takımımı takdimimdir, efendim. Önlüğün etrafını, kendim kesip hazırladığım koyu kahverengi biye ile çevirdim. Aplikeleri yine kumaştan keserek nakış ipliği ile elde aplike yaptım. Eldiven ve tutacaklarda ayrıca elyaf kullandım.



















Detaylı bilgi ve özel siparişleriniz için nowacraft@gmail.com adresine yazın lütfen.

NOWA dükkan için tık tık... 

 

4 Mart 2013 Pazartesi

ESKİŞEHİR'de TİYATRO BAŞKADIR


Yeni hafta yeni fırsatlar getirsin hepinize !

Bundan iki ay kadar önceydi ; Çok sevdiğim bir komşum, tiyatroya gidelim mi, dedi. Gidelim, hangi oyun oynanıyor, dedim. Kanlı Nigar deyince durakladım. Sadık Şendil'in Kanlı Nigar oyununu senelerdir kimbilir kaç defa seyrettim, televizyonda ayrı, sinemada ayrı ( başrolde Türkan Şoray oynamıştı ). Ama çok güzel, beğeneceksin ,diye üsteledi. E hadi gidelim, dedim. 



İyi ki de gitmişim...Bugüne kadar birçok defa seyrettiğim bu oyun çok farklı şekilde sahnelenmiş, dekorları çok güzel ve farklı işlevlerle hazırlanmış, canlı müzik ve kostümler nefis. Oyuncu performansları üst düzeyde. Oyunun daha başında seyirciyi içine alan interaktif bir sunum ve günümüze, özellikle de Eskişehir'e sıkça yapılan göndermelerle hiç düşmeyen bir tempo. Bolca güldüren ama düşündürmekten de geri kalmayan bir oyundu.






Tadı damağımda kalınca, Eskişehir B.Belediyesi Tiyatrosunda oynanan diğer oyunları araştırmaya başladım. Son iki ay içinde toplam 5 oyun seyrettim. Hepsinde aynı yüksek kaliteyi, gelişmiş sanat anlayışını ve büyük emeği gördüm.
                                               

                                       Troyalı Kadınlar - Euripides





                           Bir anarşistin kaza sonucu ölümü - Dario Fo




                                     Toros canavarı - Aziz Nesin 





                                Özgürlüğün bedeli -Emanuel Robles

Bir kez daha, emekli olduktan sonra Eskişehir'e dönmekle ne kadar isabetli bir karar aldığımızı düşünüp mutlu oldum. İstanbul'da her tür sanat faaliyetlerinin zirveleri bulunmaktadır ama uzun mesafeler, ulaşım zorlukları ve birçok başka etkenle  buralara gitmek her zaman mümkün olmuyor. Eskişehir'deki sahneler yürüme mesafesindeler veya daha uzakta oturanlar için tramvayla ulaşım kolaylığı var.
Eskişehir'de oturup da hala gitmeyen varsa, hararetle tavsiye ederim. Üstelik Tam bilet 5,-TL, Öğrenci 3,- TL. Temsil saatinden hemen önce salona gidilse bile, bilet aldığı halde gelemeyenlerin yerine alınabilmektedir.




                               Sanat ve Kültür Sarayı - Opera binası




                                            Haller Kompleksi