23 Eylül 2014 Salı

MENEKŞE NASIL YETİŞTİRİLİR

Menekşeler çeşit çeşit renkleriyle, kaprissiz halleriyle birçok evin pencerelerini süslüyorlar. Özellikle mutfakları çok seviyorlar. Mutfaklarda yemek, çay kaynıyor ya o havadaki nemden hoşlanıyorlar. Belki de mutfaklardaki sohbetlere kulak misafiri olmaya meraklılar, kim bilir. Güneş ışığını da seviyorlar ama doğrudan üstlerine gelmesini pek istemiyorlar.
Diyelim ki komşunuzda gördüğünüz menekşenin rengi çok hoşunuza gitti, nasıl edinebilirsiniz sorusuna, kendi yöntemimi anlatırak cevap vermek istiyorum bu yayınımla.
Komşumun bitkisinden sararmamış, zedelenmemiş, iri ve sağlam bir yaprak seçiyorum. Evimdeki diğer çiçeklerden, saksısı müsait olan bir birinin toprağına bu yaprağı 45 derece eğik olarak dikiyorum.
Yaprak yeni bir saksıya tek başına da ekilebilir elbette. Ama başka bir bitkinin yaşadığı saksıda toprağın nemi daha ayarlı olduğundan, yaprağın köklenme ve filizlenme şansı artıyor. Bu bitki bir bakıma ona annelik yapıyor. Bu sefer annelik görevi Mum çiçeğime düştü.
Yaprağın üst kısmının toprağa değmemesine özellikle dikkat ediyorum ki vakitsiz çürümesin. Gerekirse bir dal parçası ile destekliyorum.
2-3 hafta sonra topraktan minicik yapraklar çıkmaya başlıyor. Onlar büyüdükçe alttan başka minikler çıkmaya devam ediyor. Her gün azar azar üstten suluyorum ve yaprakları ıslatmamaya özen gösteriyorum.
Menekşenin yaprakları çoğalıp güçlenince artık kendi saksısına geçme zamanı geliyor.
Bir kaşıkla menekşeyi, köklerini zedelememek için biraz toprakla birlikte alıyorum ve önceden hazırladığım saksısına yerleştiriyorum. Yeni toprakla hafifçe kaynaşmasını sağlıyorum.
Can suyunu verip, daha önce durduğu yere yakın bir konuma yerleştiriyorum. İşte hepsi bu. Artık serpilip çiçek açmasını bekliyorum.

Bol çiçekli evler, çok renkli günleriniz olsun !

16 Eylül 2014 Salı

PEMBE FİYONKLU BAYKUŞ

Baykuşları seviyorum ve sıkça yapıyorum. Yaptığım dikiş işlerinden artan küçük parça kumaşları değerlendirmek için yapıyorum genellikle.
Baykuşu iki ayrı kumaştan dikiyor, boncuk elyafla dolduruyorum. Keçe ve boncukla tamamlıyorum. Baykuşu, çiçekleri, yaprakları ayrı ayrı hazırlıyorum ve birleştiriyorum. İşte minik şirine hazır bile !

12 Eylül 2014 Cuma

KAPAKLI KUTULAR

Bir değerlendirme işimle daha karşınızdayım. Kapaklı teneke kutular giyindi, süslendi ve sizler için poz verdi.
PVC malzeme ( muşamba da denebilir ), kumaş, kurdela, tül, boncuk gibi malzemeler kullandım.
Çay- kahve kutusu veya bisküvi-kurabiye kutusu olarak kullanılabilir. Arkadaşınıza kendi yaptığınız kurabiyeleri böyle bir kutuyla götürebilirsiniz. Veya daha iyi bir fikriniz varsa onun için de olur.
Gönlünüzce, keyifli bir haftasonu olsun !

Nowa dükkan'da

11 Eylül 2014 Perşembe

EL EMEĞİ ETKİNLİĞİNE KATILIYORUM !



O Bir Anne blogunun sahibi Müge hanım tarafından düzenlenen 4. Hobisever Blogger el emeği etkinliğine katılıyorum. İlk defa böyle bir etkinliğe katılıyorum. Yeni bloggerlar tanıyacağımı, yeni bilgiler, yeni fikirler edineceğimi umuyorum. Ve elbette, eşleşeceğim kişiye elimden geldiğince güzel bir hediye göndermeyi düşünüyorum.

Katılmak veya nasıl bir etkinlikmiş diye bakmak isterseniz buradan buyurun.

8 Eylül 2014 Pazartesi

HAŞHAŞLI BÖREK

MALZEMELER :
6 ad. taze hazır yufka
1,5 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı öğütülmüş haşhaş

HARCI İÇİN :
2 su bardağı yeşil mercimek
1 ad. kuru soğan
2 çorba kaşığı un
2-3 çorba kaşığı sıvı yağ
Tuz ve istenen baharatlar

YAPILIŞI :
Mercimek, ince doğranmış soğanla birlikte haşlanır. Un, yağda kokusu çıkıncaya kadar kavrulur. Üzerine mercimek ilave edilir ve kabarcıklar çıkmaya başlayıncaya kadar karıştırılır. 
Derince bir kapta haşhaş ve yağ iyice karıştırılır. Kolay sürülebilir akıcı bir kıvamda olması gerekir. Koyu olduysa biraz daha yağ ilave edilir.
Bir yufka tezgahın üzerine serilir. Yarısına bolca haşhaşlı karışım sürülür. Yufkanın diğer yarısı üzerine kapanır ve iki katlı hale getirilir. Sigara böreği için keser gibi üçgenler kesilir. Her üçgenin geniş tarafına mercimekli harçtan konur. Pişerken harcın akmaması için iki yan ucu kapatılıp sigara böreği gibi sarılır. Bütün yufkalar aynı şekilde hazırlanır ve tepsiye dizilir. Her birinin üzerine kalan haşhaşlı karışımdan bolca sürülür. Fırında pişirilir.
Bereketiniz bol, ağzınızın tadı hep yerinde olsun.

1 Eylül 2014 Pazartesi

LİLA ÇİÇEKLİ KUTU

Bu çok amaçlı kutuları çok büyük zevkle yapıyorum ama daha da mutluluk verici tarafı, çevremdekilerin de çok beğenmesi. Epeyce yaptım ve halen bekleyen siparişlerim var.
Kutularımı PVC malzeme ile kaplıyorum. Yine aynı malzemeden yaptığım çiçek ve yapraklarla süslüyorum, püskül ve kalp gibi isteğe uygun nesneler ilave ediyorum. Ayrıca kurdela, taş veya düğmeler de kullanıyorum.
Kutunun içini ve kapak altını kapitone kumaşla kaplıyorum, yumuşak ve tok oluyor.
Özellikle yeni evlenecek kızlara alıyorlar, yatak odasında tuvalet masasının üzerine koymak üzere. Bu durumda odanın konsept ve renklerine uygun kutular yapıyorum.
Sevgiyle huzurla kalın, işler beni bekliyor...