Yıllardır her bayram yaptığım baklava tarifi :
HAMUR : 1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurta
Biraz limon suyu
4-5 su bardağı un ( yumuşak hamur olacak )
Hamuru açmak için 3 paket buğday nişastası
Arasına koymak için dövülmüş ceviz
Pişirmek için 350- 400 gr tereyağı
ŞERBET : 4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
Biraz limon suyu
YAPILIŞI : Hamur, kulak memesi yumuşaklığında hazırlanır ve 4 parçaya bölünür. Her parça da 10 parçaya bölünür, toplam 40 top yapılır.
Bu toplar 10-15 cm çapında açılır ve aralarına çok bol nişasta serperek 10 tanesi üstüste konur ve merdane ile onu birden tepsi büyüklüğünde açılır. Açılan yufkalar birbirinden dikkatlice ayrılır, fazla nişastaları silkelenir ve tepsiye dizilir.
Her 10 katta bir ceviz döşenir. Hepsi tamamlanınca istendiği şekilde kesilir. Yağ eritilip üzerine dökülür. Fırında pembeleşinceye kadar pişirilir. Soğuyunca üzerine sıcak şerbet dökülür.
Bereketiniz bol, ağzınızın tadı hep yerinde olsun.
Çok kolaymış gibi anlatmışsın, kalkıp hemen yapıverecekmişim gibi geldi, ama hiç de öyle değil biliyorum. Bu baklava bence yetenek işi, yani her yiğidin harcı değil. :) Yapabilenlerin önünde saygıyla eğiliyorum, ellerine sağlık, sevgiler :))
YanıtlaSilBelki birkaç denemeden sonra yaparsın, hemen pes etme bence. Ben de klasik baklava yufkası açamıyorum ama bu tariftekini açabiliyorum.
SilÇok teşekkürler, benden de sevgiler :)
Allah tutmayın beni, evde yapılmış cevizli baklava....
YanıtlaSilBakü'deki bayram, nevruz baklavalardan sonra hiç evde açılan baklava yemedim - yiyemedim (Yapan olmadı ve üzerinden koca 7 yıl geçmiş)
Daha pişerken misler gibi kokar valla.
Aslında Bakü'deyken 2-3 defa denedim baklava açmayı; hamur açma konusunda daha fazla pratiğim olmasa da fena olmamışlardı ama o zaman yardımcım vardı. Şimdi hamuru ayrı büyüyor gözümde, içi ayrı.
Benim elim paşa paşa hazıra gidecek yine ama size afiyet bal şeker olsun...
Ah, yakın olsak ne güzel olurdu, birlikte yerdik. Geleceğiz dediniz, o da olmadı.
SilBen de öyle eski usul yufka açmasını bilmem, daha doğrusu denemedim bile. Ama bu usulü öğrendiğimden beri baklava yapar oldum :)) Bir de incecik açılıyor, insan kendi yaptığına inanamıyor. Hepsi bir tarafa, en azından koyduğum malzemeleri biliyorum, gönül rahatlığıyla yiyorum ve ikram ediyorum.
Sağlık ve ağız tadıyla güzel günler olsun.
Hamur açmayı bilen insanlara hayranım. Hiç beceremem böyle şeyleri. Size afiyet olsun :))
YanıtlaSilAman, herkes herşeyi yapacak değil ya. Becerebildiğimiz kadar oluyor işte.
SilÇok teşekkürler.
ellerinize sağlık afiyetler olsun.
YanıtlaSilÇok teşekkürler, Hatice hanım. İyi bayramlar dilerim.
SilBizde aynı bu şekilde yapıyoruz gerçekten kolay ve lezzetli oluyor. Elinize sağlık,iyi bayramlar.
YanıtlaSilSağ ol canım, size de iyi bayramlar.
SilEllerinize sağlık, iyi bayramlar
YanıtlaSilTeşekkürler, size de iyi bayramlar.
SilSüper bir tarif! Ellerinize sağlık! :)
YanıtlaSilÇok teşekkürler.
Sil