4 Mart 2013 Pazartesi

ESKİŞEHİR'de TİYATRO BAŞKADIR


Yeni hafta yeni fırsatlar getirsin hepinize !

Bundan iki ay kadar önceydi ; Çok sevdiğim bir komşum, tiyatroya gidelim mi, dedi. Gidelim, hangi oyun oynanıyor, dedim. Kanlı Nigar deyince durakladım. Sadık Şendil'in Kanlı Nigar oyununu senelerdir kimbilir kaç defa seyrettim, televizyonda ayrı, sinemada ayrı ( başrolde Türkan Şoray oynamıştı ). Ama çok güzel, beğeneceksin ,diye üsteledi. E hadi gidelim, dedim. 



İyi ki de gitmişim...Bugüne kadar birçok defa seyrettiğim bu oyun çok farklı şekilde sahnelenmiş, dekorları çok güzel ve farklı işlevlerle hazırlanmış, canlı müzik ve kostümler nefis. Oyuncu performansları üst düzeyde. Oyunun daha başında seyirciyi içine alan interaktif bir sunum ve günümüze, özellikle de Eskişehir'e sıkça yapılan göndermelerle hiç düşmeyen bir tempo. Bolca güldüren ama düşündürmekten de geri kalmayan bir oyundu.






Tadı damağımda kalınca, Eskişehir B.Belediyesi Tiyatrosunda oynanan diğer oyunları araştırmaya başladım. Son iki ay içinde toplam 5 oyun seyrettim. Hepsinde aynı yüksek kaliteyi, gelişmiş sanat anlayışını ve büyük emeği gördüm.
                                               

                                       Troyalı Kadınlar - Euripides





                           Bir anarşistin kaza sonucu ölümü - Dario Fo




                                     Toros canavarı - Aziz Nesin 





                                Özgürlüğün bedeli -Emanuel Robles

Bir kez daha, emekli olduktan sonra Eskişehir'e dönmekle ne kadar isabetli bir karar aldığımızı düşünüp mutlu oldum. İstanbul'da her tür sanat faaliyetlerinin zirveleri bulunmaktadır ama uzun mesafeler, ulaşım zorlukları ve birçok başka etkenle  buralara gitmek her zaman mümkün olmuyor. Eskişehir'deki sahneler yürüme mesafesindeler veya daha uzakta oturanlar için tramvayla ulaşım kolaylığı var.
Eskişehir'de oturup da hala gitmeyen varsa, hararetle tavsiye ederim. Üstelik Tam bilet 5,-TL, Öğrenci 3,- TL. Temsil saatinden hemen önce salona gidilse bile, bilet aldığı halde gelemeyenlerin yerine alınabilmektedir.




                               Sanat ve Kültür Sarayı - Opera binası




                                            Haller Kompleksi




 







22 yorum:

  1. Gerçekten de, sinemanın, hamburgerin, daha bir çok şeyin yanında nasıl ucuz o kaliteye, verilen o emeğe kıyasla tiyatro. Herkes gitmeli, talep etmeliyiz, ilgilenmeliyiz, gitmeliyiz ki, devamı gelsin, herkes tiyatroyla büyüsün, yetişsin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nekadar doğru söylediniz Elif Hanımcığım, talep etmeliyiz ki devamı gelsin. Ne çok insan ne çok emek veriyor ve üstelik her temsilde yeniden.
      En etkili sinema bile, oyuncunun sesini, nefesini, size bakışını, sizinle iletişime geçmesini veremez.

      Sil
  2. tiyatroya gittiğimde kendimi değerli hissediyorum.sanatçı görmek istiyorlarsa insanlar tiyatroya gitsin, öyle tv dizilerinden anlaşılmaz yetenek, tiyatro sahnesinde anlaşılır. çoğu dizi oyucularının geçmişinde Eskişehir tiyatroları var biliyorum. Eskişehir tiyatroda çok öne geçmiş bir şehir bence de.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, Filiz hanım, tiyatroda insan kendini değerli hissediyor, çünkü o an orada gerçekten değerlidir. Kaç kişi onun için emek ve nefes tüketiyor, temsil sırasında ve öncesinde.

      Sil
  3. ne iyi olmuş yayınladığınız bunları, bayadır gitmiyorum tiyatroya aslında çok güzel oyunlar oluyor biz Eskişehirliler çok şanslıyız ki belediyemiz bize tiyatro senfoni konserleri gibi imkanlar sunuyor. Tiyatroda biletler hemen tükeniyordu işte o var maalesef:))) umarım bu oyunu izleme şansı bulurum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melis'çiğim biletler tükeniyor, evet ama biletli olduğu halde gelmeyen de çok oluyor. Ben iki defa biletsiz gittim. Temsil saatinden 5-10 dakika önce salonu kapatıyorlar, boş kalan yerler için 3,50 TL den numarasız bilet satıyorlar. Kapıdan dönen pek olmuyor bence. En kötü ihtimal, biraz dolaşmış olursun akşam vakti.
      Oyunların hepsi çok güzel ama Kanlı Nigar'ı özellikle tavsiye ederim.
      Sevgilerimle

      Sil
  4. bir şehri yaşanılacak yer yapan en önemli kriterlerimden biri devlet tiyatrosu...hem de ne ucuz tanrım.ancak 15 tatilde gidebiliyorum çünkü yaşadığım minnacık ilçede tabi ki böyle bi şansım yok.o yüzden NOWACRAFT çokk şanslısın.çok imrendim:(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben şanslı olduğumun farkındayım ve farkında olmayanlara hatırlatmak için yazdım bu yazıyı.
      Ayrıca seni çok iyi anlıyorum, biz de 10 yıl ufacık bir yerde yaşadık. Tiyatro, sinema ne gezer, alışveriş için doğru dürüst bir market bile yoktu.
      Sen daha gençsin, inşallah benim gibi emekliliğinde değil de çok daha önce gönlüne göre bir yere yerleşirsin.
      Sevgilerimle

      Sil
  5. Bu güzel yayın için çok teşekkürler...
    Canlı performansın sergilendiği her sanat dalı çok özeldir ve emek ister. Giderek yavanlaşan ve tek düze hale gelen hayatlarımıza renktir aslında.

    Tiyatrodan ziyade klasik müzik, opera ve bale daha çok ilgimi çeker ve zaman ayırırdım. En azından bulunduğumuz bölgelerde bu açıdan çok daha fazla fırsat ve imkan oluyor. Ancak son zamanlarda bu keyiften ne kadar uzak kaldığımı da hatırlattınız.

    Onun için ayrıca teşekkürler. Bazen iç ses, sağduyu gibi oluyorsunuz en azından bana :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ooo çok hoş, böyle bir etki yaptığıma sevindim :)
      Siz yurt dışında çokça bulunduğunuzdan klasik müzik, opera ve baleye ulaşma imkanınız daha fazla olur. Eski Sovyet ülkelerinin tümünde bu sanatlara büyük önem verilir, hele Bolşoy-balenin zirvesidir. Ara vermeniz biraz yazık olmuş.

      Bu arada, Berlin senfoni veya New York senfoni orkestralarıyla kıyaslanamasa da :) , Eskişehir'de de senfoni orkestrası var. Ama bu sezon için geç kaldım, bilet bulamadım. İyi akustiği olan bir salonda klasik müzik dinleme zevkini hiç bir kayıt vermiyor.

      Kucak dolusu sevgilerimle

      Sil
  6. Ne iyi etmişssiniz gitmekle bir de bu güzel yazıyla paylaşmakla :) taa buralardan goresim geldi oyunu :) sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazıyı yazma sebebim, biraz da olsa farkındalık yaratmaktı.
      Kelimenin tam anlamıyla "ayağımıza gelen " tiyatrodan bihaber olanlar ; Haberdar olup da ihmalkar davranan "ha bugün ha yarın" diyenler var.
      Mesela İstanbul'da çok sayıda tiyatro v. b. var ama her gün yollarda o kadar çok vakit kaybı oluyor ki geç saatte eve geldikten sonra çıkıp böyle bir yere gitmek epeyce düşündürüyor insanları.
      Siz buyurun gelin, birlikte gezilecek görülecek çok yer var burada :)

      Sil
    2. kesinlikle katılıyorum size ben de hep söylerim büyük şehirlerde yaşıyoruz ama hengamesine o kadar kapılıyoruz ki zaman zaman fırsatlarımızı değerlendirmiyoruz ve hep bahanelerimiz var! ben de her zaman bahanelerden uzak durup, üşenmeyip elimizdeki olanakları değerlendirmemiz gerektiğini düşünüyorum! eskişehire hiç gelmedim ne yazıkki ama gelirsem mail atacağıma emin olabailirsinz :)

      Sil
    3. Geldiğinizden haberim olmazsa gerçekten çok üzülürüm, her zaman beklerim.

      Sil
  7. Merhaba,bir tiyatro sever olarak size imrenmedim desem yalan olur.Gitmek için imkanım olsa hergün giderim.İstanbulda yaşarken sık sık giderdim şimdi pek imkanım yok gittiğiniz oyunları benim içinde keyifle izleyin.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin adınıza üzüldüm ama insan hayatında böyle dönemler oluyor. Biz de 10 yıl ufacık bir yerde yaşadık. Tiyatro, sinema ne gezer, alışveriş için doğru dürüst bir market bile yoktu. Şimdi o günlerin acısını çıkarıyorum aslında.
      Her tiyatroya ve konsere gittiğimde sizi hatırlarım :)

      Sil
  8. Merhaba, bir tiyatro sever olarak size imrenmedim desem yalan olur.İstanbulda yaşarken sık sık giderdim ama maalesef şuanda yaşadığım yerde pek imkanım yok.Gittiğiniz oyunları benim içinde keyifle izlerseniz sevinirim sevgiler.

    YanıtlaSil
  9. Harika bir yayın olmuş bu. Kesinlikle Tiyatro ve diğer sanat dallarına gereken önemi ne kadar verdiğimizi düşündürdü. Üstelik de bu imkanlarla şehrimiz gerçekten de cennet sayılır değer bildikten sonra. Kanlı Nigar'a gidilmeli, oyunculardan Nigar bu arada arkadaşım olur, Melda'cığım bebek yüzüyle çok hoş görünüyor afişlerde, oyunlarda da çok güzel performans sergilediğine eminim hem onun, hem de diğer ouyncuların.. Henüz gitmemiştim bu yayın bir hatırlatma oldu bana! Diğer oyunlarda hakikkatten süpermiş. Soğuklardan ve hastalıktan fırsat bulup bir şekilde kesinlikle gitmeliyiz. Şehrimizin değerini böyle yayınlarla ben daha çok anlıyorum. Ben mi şehrimi abartıyorum ama diye düşünürken, hakikkatten aslında çoğu zaman hakkını vermediğimi de düşündürdü bu yayın. Sevgiler Nurdan Hanım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nurdan Hanım bizi anıyor besbelli :)

      Bir şeyin eksikliğini görmeden kıymeti bilinmez ya... Ben yıllarca ufak bir yerde, böyle nimetlerden uzak yaşadığım için şimdi adeta acısını çıkarmaya çalışıyorum. Ayağımıza kadar gelen imkanları görmezden gelinmesin istiyorum.

      Arkadaşınızın oynadığı oyunu hala seyretmediniz mi, a a a çooook ayıp ! :)
      Üstelik, içlerinde en neşeli en interaktif olan o oyun. Melda Hanım hem çok güzel hem de rolünün hakkını veriyor.

      Eskişehir'i abartmaya gerek yok çünkü en büyük avantajı ne çok büyük ne de çok küçük olmaması. Mesela İstanbul'da çok sayıda tiyatro v. b. var ama her gün yollarda o kadar çok vakit kaybı oluyor ki geç saatte eve geldikten sonra çıkıp böyle bir yere gitmek epeyce düşündürüyor insanları. Küçük yerlerde ise sahne sanatlarını ekonomik yönden düşünmek bile mümkün değil.

      Can-ı gönülden sevgilerimle

      Sil
  10. bende bir Eskişehir'li olarak size çok katılıyorum böyle imkanlara sahip olduğumuz için çok şanslıyız gerçekten güzel bir post olmuş:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aaa, ne güzel Eskişehir'li bloger arkadaşlar çoğalıyor :) Bu arada hoş geldiniz.

      Eskişehir'in kültürel imkanları konusunda hemfikir olduğunuza sevindim, teşekkürler.

      Sil

İçinizden nasıl geliyorsa.