11 Mart 2013 Pazartesi

MAVİ MAVİ MASMAVİ


Bu yeni haftada öyle olaylar olsun ki, hep yüzünüzü güldürsün, hep sizi mutlu etsin!

Evdeki dolaplar sanki bilgisayarın harddiski gibi.  Dolabın rafları, çekmeceleri bilgisayarın dosyaları gibi. Sık kullanılanlar, Mevsimlik kullanılanlar, Özel günlerde kullanılanlar, Hiç kullanılmayıp da atılamayanlar gibi.
Bugün, Hiç kullanılmayıp da atılamayanlara bir bakayım dedim. Bunları dolabın en üst, zor ulaşılan yerlerine koyuyorum ya görmeye görmeye neler olduğunu unutuyorum çünkü. Ara sıra bunu yapınca hem onları havalandırmış oluyorum hem ben de hatırlamış oluyorum.
Bazılarına yeni kullanım alanları buluyorum, bazılarını dönüştürüyorum ama çoğu tekrar yerine geri dönüyorlar. Bu sefer bu etamin işlemeyi gözüme kestirdim.


Çok çok eskiden kalın ipliklerle böyle tamamı dolgu etamin işleri yapılırmış. O zamanlar daha koltuk takımları, kanepeler icat edilmediği için sedirler-divanlar kullanılırmış. Bu işlemelerle divanlara örtüler, dayanmak için büyük yastıklar ve arkasındaki duvara da duvar halısı yaparlarmış. Örtü ve yastıklar kullanmaktan yıpranmış olmalı, sadece duvar halısı bana kadar gelmiş.
Bu işlemeden ne yapılabilir diye düşündüm. Kesip doğrayarak, başka kumaşlarla kombinasyonlar yaparak birkaç kırlent yapmaya karar verdim.

Gerçi faaliyete geçince ben daha birçok fikir geliştiririm hatta denerim, o yüzden sonuçta ne çıkacağı konusunda size herhangi bir söz veremem. 
Farklı fikirleriniz varsa, onları değerlendirmeye de açığım. Ölçüleri 110 x 60 cm.










 

12 yorum:

  1. o sedir yastıklar hala benim anneannemin köy evinde var. eskilerin modası hala köylerde devam ediyor az da olsa, zira köy evlerinde de koltuk takımları kullanılmaya başlanmış artık.
    gelecekte köylerde bile şark odası bulamayacağız sanırım.
    bence kırlent iyi fikir, deseni de tam osmanlı desenlerini andırıyor. hiç modası geçmez bu desenin ve rengin.
    mavi maviyi nilüfer daha güzel söylüyor bence :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşam tarzı ve kullanılan her türlü eşya zamanla kaçınılmaz olarak değişiyor. İhtiyaç, moda, sanayi, rahatlık, kolaylık... ve daha nelerin etkisiyle oluyorsa işte.

      Nilüfer'in Mavilim şarkısını da çok severim ama yazıyı hazırlarken aklıma bu şarkı geldi. Ama iyi hatırlattın, başka bir yazımda da onu kullanırım.

      Anlattıklarından çok mutlu oldum, teşekkürler.

      Sil
  2. çok güzel bir işlenmiş, rengi vurdu zaten beni!
    bu kumaş bana bu sezonun modası, aztek ve etnik desenleri hatırlattı, kırlent olarak da çok hoş olmuş ama benim aklım hep giyimde tabi çanta yapma fikri geldi aklıma bununla:)))
    size de güzel br hafta dilerim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melis'çiğim aslında çok haklısın. Daha önce buna benzer bir işleme ile çanta yapmıştım. O bir yastık kılıfıydı ve daha çok siyah,biraz da bordo ağırlıklı renkleri vardı.Kumaşın saten arka yüzü de astar olmuştu. Etnik- otantik ve renklerinden dolayı ağır bir çanta olmuştu.
      Bu işlemenin renkleri böyle mavili olunca sanki çantada kullanışlı olmaz gibi geldi ama kendime göre düşündüğüm için tabii. Aslında kot kumaşıyla hoş kombinasyonlar çıkabilir. Bu önerini düşüneyim, belki iyi sonuç çıkar.
      Teşekkürler, Melis'çiğim.

      Sil
  3. Sevgili NOWACRAFT , bence kırlent çook iyi fikir.. Aklıma daha iyisi gelmedi açıkçası! Renkleri çok güzel,evinize de uygunsa sabırsızlıkla beklediğim bir çaşılma çıkacağına eminim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte, tam da bu nokta önemliydi, şıp diye buldunuz.
      Evimde bu maviliği kaldıracak bir durum yok. O yüzden tereddütlerim var ya zaten.
      Neyse, ben onu önüme koyayım, diğer işlerimi yaparken bir çözüm bulurum nasılsa.

      Sevgi ve teşekkürlerimle.

      Sil
  4. Başlığa Amin,
    Eski işe ve yapana kocaman bir Maşallah!öncelikle....

    Ama bu yorum amin, Maşallah ve İnşallah üçgeninde bitmesin; bu parça kesilmesin, aplike vs ile yatak örtüsü, masa örtüsü ya da hiç olmazsa bir perdeye dönüşsün derim. Onlar olmadı mı sandık örtüsü yapın. Orta sehpanın etnik örtüsü dahi olabilir...

    Mavilere dayanamam Osman Aga... Mavi en sevdiğim renktir benim ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz Nurdan Hanım, gözlerimiz yolda kaldı vallahi.

      Umarım her şey yolundadır, siz de mutlu mesut döndünüz.

      Mavi işleme hakkındaki yorumunuz beni tekrar düşündürdü. Siz kesilmesin deyince, sanki canlı bir şeyi kesmeye niyetleniyormuşum gibi hissettim. En iyisi ben biraz daha düşüneyim.
      Mavi rengi ben de çok severim, ama başka renklerle bağdaştırmak kolay olmuyor.

      Sil
  5. Harkulade, şok oldum, hakikatten bayıldım, çok büyük bir emek.. Sözler yetersiz. emekleri geçenlerin emeklerine sağlık. Çok özendim, yapmak isterdim doğrusu.. ama yoğun zaman alan çalışmalar belki bir gün denerim.. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapan yapmış, ruhu şad olsun. Şimdi tasası bana düştü,bu parçayı ne yapsam da kullanılabilecek şekilde değerlendirsem diye.

      Çok teşekkürler.

      Sil
  6. Ay inanmayacaksın ama benim aklıma hemen kalem etek dikmek geldi, şaşırmadığını burdan görebiliyorum sanki :) Çok güzelmiş, bunlardan anneannemdede vardır hala ve ağırdır etek gibi şeylere ağır kaçar biliyorum onun için kırlent mantıklı gibi geldi ama evin kahverengi tonlarında ise kırlentlere mavi olmaz sanırım... Olmadı sırf birşey yapmak için kıyma buna kızzz mutlaka aklına birşeyler gelir kuzum bekle bence, kıyamadım şimdi ben bile, renkleri harika çünkü bayıldım...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şenay' cığım, deseni görünce kalem etek düşünmen normal ama kalın ipliklerle işlendiği için epey kalın, etekte kaba durur.
      Kırlent yapsam, diğer eşyalara uymayacak... şimdilik beklemeye aldım ben de :)
      Bu kadar kafa yorduğun için çok teşekkürler.

      Sil

İçinizden nasıl geliyorsa.