23 Eylül 2014 Salı

MENEKŞE NASIL YETİŞTİRİLİR

Menekşeler çeşit çeşit renkleriyle, kaprissiz halleriyle birçok evin pencerelerini süslüyorlar. Özellikle mutfakları çok seviyorlar. Mutfaklarda yemek, çay kaynıyor ya o havadaki nemden hoşlanıyorlar. Belki de mutfaklardaki sohbetlere kulak misafiri olmaya meraklılar, kim bilir. Güneş ışığını da seviyorlar ama doğrudan üstlerine gelmesini pek istemiyorlar.
Diyelim ki komşunuzda gördüğünüz menekşenin rengi çok hoşunuza gitti, nasıl edinebilirsiniz sorusuna, kendi yöntemimi anlatırak cevap vermek istiyorum bu yayınımla.
Komşumun bitkisinden sararmamış, zedelenmemiş, iri ve sağlam bir yaprak seçiyorum. Evimdeki diğer çiçeklerden, saksısı müsait olan bir birinin toprağına bu yaprağı 45 derece eğik olarak dikiyorum.
Yaprak yeni bir saksıya tek başına da ekilebilir elbette. Ama başka bir bitkinin yaşadığı saksıda toprağın nemi daha ayarlı olduğundan, yaprağın köklenme ve filizlenme şansı artıyor. Bu bitki bir bakıma ona annelik yapıyor. Bu sefer annelik görevi Mum çiçeğime düştü.
Yaprağın üst kısmının toprağa değmemesine özellikle dikkat ediyorum ki vakitsiz çürümesin. Gerekirse bir dal parçası ile destekliyorum.
2-3 hafta sonra topraktan minicik yapraklar çıkmaya başlıyor. Onlar büyüdükçe alttan başka minikler çıkmaya devam ediyor. Her gün azar azar üstten suluyorum ve yaprakları ıslatmamaya özen gösteriyorum.
Menekşenin yaprakları çoğalıp güçlenince artık kendi saksısına geçme zamanı geliyor.
Bir kaşıkla menekşeyi, köklerini zedelememek için biraz toprakla birlikte alıyorum ve önceden hazırladığım saksısına yerleştiriyorum. Yeni toprakla hafifçe kaynaşmasını sağlıyorum.
Can suyunu verip, daha önce durduğu yere yakın bir konuma yerleştiriyorum. İşte hepsi bu. Artık serpilip çiçek açmasını bekliyorum.

Bol çiçekli evler, çok renkli günleriniz olsun !

19 yorum:

  1. Nasıl sevindim bu yayına bilemezsiniz. Belki okumuşsunuzdur, sokakta bulduğum yapraktan yetiştirdiğim bir menekşem var. Adı Cumhur :)
    Bu Cumhur'cuk gayet güzel gelişirken birden bir şeyler oldu. Gelişimi durdu, o el ayası kadar kocaman olan ana yaprak öldü, yavru yapraklar 2 cm çapında güdük kaldı, kalınlaştı, renkleri bozardı son günlerde de yumuşadılar ve tabii henüz hiç çiçek açmadı. Oysa 1 yaşına geldi. Sulamasını da alttan yapıyorum. Toprak kuruyunca su veriyorum. Ne yapmak gerektiğini de hiç bilmiyorum. Burada sular çok kireçli, o zararlı olabilir mi? Onu sahiden seviyorum, bu kadar çok yazmamın sebebi budur :))) Tavsiyeniz varsa çok sevinirim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah Nihal hanım, yazımın dikkatinizi çekmesine de ben çok memnun oldum.
      Cumhur'u hatırlamaz mıyım hiç, onu bulduğunuzda nasıl bir ruh halinde olduğunuzu anlatan yazınızdan çok etkilenmiştim.
      Bildiğim kadarını anlatayım, hangisi tamam hangisi değil siz karar verirsiniz ;

      -Büyük yaprağın ölmesi normal çünkü artık görevini tamamlamıştır.
      -Hazır paket toprağa mı ekmiştiniz, onlar nispeten uygun sayılır. Menekşe gevşek ve torflu toprağı sever. Killi, sıkışık toprağı sevmez. Köklerin nem kadar hava da alması gerekir. Toprağınız iyi olup ekerken bastırarak sıkıştırmış olabilirsiniz Bir kontrol edin bence, gerekirse toprağını yenileyin. Veya arasıra toprak yüzeyini kalem gibi bir şeyle hafifçe eşeleyerek kabartın.
      -Menekşenin kökleri aşağıya değil daha çok yanlara büyüdüğü için saksı çok derin olmamalı. Hatta özel menekşe saksıları var.
      - Çok sık sulamayın. Çok sulanırsa açmaz hatta çürüyebilir. Saksının deliklerinin tıkalı olmadığından emin olun. Toprağın üstü kuruduktan sonra sulayın. Alttan suladıktan 10-15 dakika sonra tabakta su kaldıysa boşaltın.
      -Kireç o kadar değil ama klorlu sular zarar verir. Bütün çiçeklerinizi sulamak için akşamdan bir kaba su doldurup ağzı açık bekletin. Sabah kloru uçmuş bu suyla sulayın çiçeklerinizi.
      - Bir yıllık olduğuna göre gübreye de ihtiyacı vardır. Büyük marketlerden fosfor ağırlıklı gübrelerden alıp tarife göre uygulayın.
      - Olabilecek en nemli odada, mesela mutfakta bulundurun. Aydınlık ama direkt güneş gelmeyen yerde dursun. İmkan varsa başka çiçeklerinizle bir arada olsun. Böylece kendileri için daha uygun bir mikroklima oluşturabiliyorlar.
      - Bitkiler enerjimizi bir şekilde hissediyorlar. Cumhur'un da sizin sevginizle bugüne kadar direndiğini düşünüyorum.

      Aklıma gelenler bunlar umarım işinize yarar. Sevgilerimle


      Sil
    2. Çok teşekkürler. Saksı değişimiyle başlayayım. Toprak iyi idi, ama değişme zamanıdır herhalde. Sonra da yerini değiştireyim. Sevgiler.

      Sil
    3. Önümüz sonbahar, yazın yakıcı güneşi kalmadığı için çiçeğinizi güneş alan bir pencereye, diğer çiçeklerle birlikte yerleştirin. Biraz güneş görmesi iyi gelecektir bence.
      Size ve Cumhur'a kolay gelsin :)

      Sil
    4. Beceremedim, Cumhur sizlere ömür :(

      Sil
    5. Üzüldüm ama siz elinizden gelenin fazlasını yaptınız. Gene de sokakta bulduğunuzdan bu tarafa bir yıl falan oldu herhalde. Üstelik İstanbul'dan Kuşadası'na taşıdınız onu, daha ne olsun.
      Sevgilerimle

      Sil
  2. Ay çok güzel anlatmışsınız, ben de bir menekşe severim. Ama ne yazık ki bazen, menekşelerimin üzerinde beyaz beyaz pamukçuk şeklinde şeyler oluyor içinden de yapışkanlı böcekler çıkıyor, sonra da çürüyüp gidiyor,neden olduklarını bir türlü bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anlattığınızdan, bunların Unlu bitler ( veya Pamuklu bitler ) olduğunu tahmin ediyorum. Çiçeklerinizde karınca var mı, bu bitleri genellikle karıncalar taşır.
      Her neyse, onlardan kurtulmak için çiçeklerinizi sıkı takip edin. Daha görür görmez alkol veya ispirtoya batırılmış küçük sert bir fırça ile kazıyarak temizleyin.
      Umarım işinize yarar.
      Sevgilerimle

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim, şu an yok inşallah olmaz, olursa sizin verdiğiniz önerinizi deneyeceğim.

      Sil
  3. Ayyy özendim şimdi. Menekşe bazılarına çok yarıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Menekşeler yerini bulunca çok güzel oluyorlar adeta şımarıyorlar :))

      Sil
  4. Sizin menekşeniz mutlu rahati da yerinde bence. Çiçek rengi yaprak rengi belli ediyor :))
    Elinizin degdigi hersey guzellesiyor zaten. ..
    Hoşçakalin.........

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy, ne güzel sözler ! Beni nasıl sevindirdiniz, çok teşekkürler.

      Sil
  5. Çok faydalı bir paylaşım yapmışsın, teşekkürler :) Yaprağı kopardıktan sonra, bir kaç gün sade suyun içinde köklendirmek gerekir diye duymuştum, ama gerek yokmuş böyle de gayet güzel oluyormuş :))
    Bu ektiğin böyle pembe beyaz mı açacak? Bayıldım renklerine :))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Menekşeleri yetiştirmek için birçok yöntem var ; Suda köklendirme, toprakta köklendirme, oluşan yavru bitkilerin kökten ayrılması gibi. İstediğini tercih edebilirsin.
      Güzel yorumun için çok teşekkürler.

      Sil
  6. ay çok iyi bir paylaşımmış biz suda bekletirdik ama bu daha iyi sanki en kısa sürede birinden bulup bekleteceğim benim menekşelerim malesef ki öldü inş sizin yönteminizde evimde yine menekşem olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizi tekrar menekşe yetiştirmeye heveslendirdiğime çok sevindim :) Hadi kolay gelsin !

      Sil
  7. ama ablam beni yanılttı o zaman. suya koyup köklendir dedi ve her defasında çürüdü. o gün bugündür menekşe almıyorum, yetiştirmiyorum. bu yöntemi deneyeyim. annemde var güzel bir menekşe, neden bende olmasın:)))
    teşekkürler nowacraft faydalı oldu bu yayın.
    sevgilerimi bıraktım:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok yok yanıltmamış, suda bekletip köklendirmek de bir yöntem. Ama seçtiğin yapraklar yeterince gelişmemiş olabilir veya klorlu çeşme suyuna koymuşsundur, biraz da şans tabii :))
      Seni tekrar heveslendirdiğime sevindim.

      Ben de benim sevgilerimi gönderiyorum :)

      Sil

İçinizden nasıl geliyorsa.