Bu işlemin uygulanmadığı sütler "günlük süt", yoğurtlar ise "probiyotik yoğurt" adıyla satılıyormuş. Yani binlerce yıldır evlerde mayalanan yoğurdumuz, gün gelmiş "probiyotik" olmuş.
Evde, en probiyotiğinden, nasıl yoğurt yaptığımı anlatmak istiyorum bu yazımda. Bilen biliyordur, öğrenmek isteyenler varsa ne kadar kolay olduğunu görsünler ve kendi yoğurtlarını yapsınlar, diye.
Yakın bir köyden, dört günde bir gelen sütçüden alıyorum sütümü. Süt sabah sağılıyor, saat 11'de bana geliyor, taze taze.
Hemen ateşe koyuyorum. Kaynamaya başlayınca, kısık ateşte birkaç dakika daha kaynatıyorum.
Sütü, yoğurt yapacağım kaba aktarıyorum ve biraz soğumasını bekliyorum. İstenen ısıya geldiğini anlamak için en pratik yöntem şudur : Serçe parmağımı süte batırıyorum, yanmadan parmağımı tutabiliyorsam, tamamdır. İki litre süte, 2-3 çorba kaşığı mayalık yoğurt yeterlidir. Mayalık yoğurdun üzerine 3-4 kaşık sıcak süt ilave edip karıştırıyorum ve yavaş yavaş süte ilave edip derinden karıştırıyorum.
Mayalanmış süt kabını dikkatlice fırının içine yerleştiriyorum. Üzerine kapak kapatmıyorum, örtü örtmüyorum. Eskiden öyle yapardık ama fırında olunca, bunlara ihtiyaç kalmıyor. Sadece fırının kapağını kapatıyorum.
3-4 saat sonra yoğurdum hazır oluyor. Soğuk havalarda bu süre biraz daha uzun olabiliyor. Fırından çıkardıktan sonra bir gün de buzdolabında bekletiyorum, böylece en güzel kıvamına geliyor.
İşte en doğalından, en sağlıklısından yoğurdum hazır. Ayrıca, Uneller'in nefis kandil simitleri ile harika bir uyum sağlıyor, tavsiye ederim :)
Bereketiniz bol, ağız tadınız hep yerinde olsun.