24 Ocak 2015 Cumartesi

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR

Hazır yoğurtların bozulmadan uzun süre dayanması için yoğurtlara bazı kimyasallar katıldığını sanıyordum. Sonra bir televizyon programında, gıda kimyası konusunda uzman bir tıp profesörünün anlatımından işin öyle olmadığını öğrendim. Meğer sütün bileşenlerinden ve asıl faydalı olan bazı hücreler aynı zamanda sütün bozulmasını da sağlıyormuş. Kutu süt ve yoğurt üreten firmalar,  sütün içindeki bu hücreleri kimyasal yöntemlerle ayırıyorlarmış. Yani asıl faydalı olan kısmını ayırıp atıyor, bize de sütün posasını içiriyorlarmış. Tamam içinde kimyasal katkı yok ama içtiğimiz de süt değil, sadece beyaz bir sıvıymış. 
Bu işlemin uygulanmadığı sütler "günlük süt", yoğurtlar ise "probiyotik yoğurt" adıyla satılıyormuş. Yani binlerce yıldır evlerde mayalanan yoğurdumuz, gün gelmiş "probiyotik" olmuş.
 
Evde, en probiyotiğinden, nasıl yoğurt yaptığımı anlatmak istiyorum bu yazımda. Bilen biliyordur, öğrenmek isteyenler varsa ne kadar kolay olduğunu görsünler ve kendi yoğurtlarını yapsınlar, diye.
Yakın bir köyden, dört günde bir gelen sütçüden alıyorum sütümü. Süt sabah sağılıyor, saat 11'de bana geliyor, taze taze.
Hemen ateşe koyuyorum. Kaynamaya başlayınca, kısık ateşte birkaç dakika daha kaynatıyorum.
Sütü, yoğurt yapacağım kaba aktarıyorum ve biraz soğumasını bekliyorum. İstenen ısıya geldiğini anlamak için en pratik yöntem şudur : Serçe parmağımı süte batırıyorum, yanmadan parmağımı tutabiliyorsam, tamamdır. İki litre süte, 2-3 çorba kaşığı mayalık yoğurt yeterlidir. Mayalık yoğurdun üzerine  3-4 kaşık sıcak süt ilave edip karıştırıyorum ve yavaş yavaş süte ilave edip derinden karıştırıyorum.
Mayalanmış süt kabını dikkatlice fırının içine yerleştiriyorum. Üzerine kapak kapatmıyorum, örtü örtmüyorum. Eskiden öyle yapardık ama fırında olunca, bunlara ihtiyaç kalmıyor. Sadece fırının kapağını kapatıyorum.
3-4 saat sonra yoğurdum hazır oluyor. Soğuk havalarda bu süre biraz daha uzun olabiliyor. Fırından çıkardıktan sonra bir gün de buzdolabında bekletiyorum, böylece en güzel kıvamına geliyor.
İşte en doğalından, en sağlıklısından yoğurdum hazır. Ayrıca, Uneller'in nefis kandil simitleri ile harika bir uyum sağlıyor, tavsiye ederim :)


Bereketiniz bol, ağız tadınız hep yerinde olsun.

29 yorum:

  1. Ellerinize saglik.. Bende evde mayaliyorum yogurdumu...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En iyisini yapıyorsunuz, sizin de ellerinize sağlık.

      Sil
  2. çocuklar küçükken hep kendim yapardım, ellerine sağlık, faydalı bilgiler için çok teşekkürler:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi de kendin için yapsan, mis gibi :))

      Sil
  3. Ellerinize sağlık.
    Ben de uzun yıllardır ev de yapıyorum:) 1 lt lik kavanozlara yapıyorum dolapta yer tutmuyor:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hatice Hanım, maşallah her konuda çok bilgili ve marifetli olduğunuzu biliyorum :)

      Sil
  4. Ne güzel bilgiler vermişsiniz, paylaşım için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gıdalarımızla çok oynuyorlar maalesef. İlginiz için sağ olun.

      Sil
  5. Ben hala üstünü kapatıp, sarıp sarmalayıp bekletiyorum :)) Bunu öğrendiğim iyi oldu, çok teşekkürler :)
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapak kapatmayınca, sütten buharlaşan su kapaktan geri dönmüyor, daha iyi oluyor. Yazımın bir nebze de olsa işe yaradığına sevindim :)

      Sil
  6. Afiyetle tüketin. Ben de yıllardır kendim yaparım. Üstüne süzgeç kapatıp bezle sararım. Koyun sütünden de deneyin Mart gibi sağım başlar, koyun sütünden yoğurt hem susuz hem de çok lezzetli olur.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bundan bir önceki aşamada ben de süzgeç koyup sarardım. Ama fırının içinde hiç gerek kalmıyor.
      Koyun yoğurdu tabii ki çok daha güzel oluyor, çünkü daha yağlı :)

      Sil
  7. Ben bu seferki Turkiye ziyaretimde denedim firinda yogurdu. Her carsamba sabahi sut sagilip geliyor hemen psirip iki defa denedim iksindede tutmadi bende suzme yaptim:)) Ucuncuyu annem dedni ve tuttu:( Ben oldumu acaba diye kapagi acip bakiyordum, meger 6 saat acmamak gerekiyormus. Siz 3-4 saat diyorsunuz sastim kaldim bu ise:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Serçe parmağını süte daldırıp, dayanabileceğin kadar yüksek sıcaklıkta mayalarsan ve fırın kapağını hiç açmaz, tencereyi sallamazsan 3-4 satte oluyor. Süt daha soğuk olursa mayalanma daha uzun sürer. Veya mevsim itibariyle oda sıcaklığı düşükse, o zaman da mayalanma daha uzun sürüyor.
      Yani mayalanma süresi tamamen sıcaklığa bağlı. Benim evde 4, senin evde 6 saate olması da bundan kaynaklanıyor. Bazen çok soğuk havalarda veya süt biraz soğuduysa, fırını çok kısa süreyle çalıştırıyorum, ılıtıp kapatıyorum.
      Bir defa yaptıysan, yaparsın artık :))

      Sil
  8. ellerinize sağlık şifa olsun yoğurdunuz bende çocukluğumdan beri diyebilirimki ev yoğurdu ile büyüdüm yetişkin oluncada kendim mayaladım ve yakınlarım arasında yoğurdumun tatlı olmasıyla meşhurum ...kaç kilo olursa olsun 1yemek kaşığı mayadan daha fazla koymam sizin gibi serçe parmağımla test ederim 4saattede yoğurdum tutar yine sizin gibi ilk gün kullanmam ertesi gün servis yaparımki yoğurt daha katı kaşık kaşık olsun diye sulanırsa hergün biriken suyunu bardağa koyar içerim kaymağını biriktirip tereyağ yaparım ama fırında hiç denemedim en kısa zamanda bunu uygulayacağım .....teşekkürler güzel bir konuya değindiğiniz için

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzelini yapıyorsunuz. Fırında yapmaya başladığımdan beri, sarıp sarmalama işinden kurtuldum. Bir de fırının içinde olunca mutfakta yer kaplamıyor, dokunup sallama riski kalmıyor. Yani ben de rahatım, yoğurt da :)

      Sil
  9. Afiyet bal şeker olsun bende kavanoza yapıyorum porsiyonluk oluyor hemen ekşime yapmıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da çok güzel bir yöntem. Çokça yapıldığında kavanozlara mayalamakta fayda var. Ben 2 kilodan yapıyorum ve 4 günde tüketiyoruz.
      Size de afiyet olsun :)

      Sil
  10. Elinize sağlık. Bizim evde de her pazar yoğurt günümüzdür. Kapıya sütçümüz gelir. Mis gibi kaynatır yoğurt yaparız. Hazır yoğurtlardan çok daha tatlı olur hem de sağlıklı :) Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En güzelini yapıyorsunuz, hiçbir hazır yoğurt evde yapılanın yerini tutmaz. Afiyet olsun.

      Sil
  11. Bizde de evde mayalanıyor yoğurt.Buralarda taze süt bulmakta pek rahat oluyor.Elinize sağlık.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok şanslısınız, kıymetini bilin. Afiyet olsun.

      Sil
  12. Elinize sağlık, en doğalından yapmak var gerçekten de... birkaç kez yaptım ama çalışınca hazıra daha çok gidiyor elim, yine de doğal olan ev yapımı olan, hevese gelip daha çok yapabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çalışırken zor tabii Handan'cığım. Ama fırsat buldulça yapmakta fayda var. Ah bir de alışınca, hazırını yiyemiyor insan :)

      Sil
  13. Nowa Hanım ne güzel bir yayın olmuş böyle detaylarıyla anlatmanız çok yol gösterici olmuş. Ben de tekniğini mesleğimden okuldan dolayı biliyorum aslında sütçü de kapımıza geliyor süt istermisiniz diye ama bir türlü fırsat olmadı:))) Ellerinize sağlık... Buarada damak tatlarımız ne kadar benzer ben de kandil simidiyle yogurdu çok severim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Melis'çiğim, sen bu işleri teorisiyle birlikte bizden çok daha iyi biliyorsun aslında. Ama bunu pratiğe aktarmak, ihtiyaç ve sürece bağlı. Mesela ben ilk yoğurdumu, oğlumun bebekliğinde ve su bardağında mayalamıştım. Her gün taze taze yesin diye.
      Sevgilerimle

      Sil

İçinizden nasıl geliyorsa.