2 Şubat 2015 Pazartesi

EKOLOJİK POŞET

Naylon poşetlerin zararlarını herkes biliyor, burada bir daha anlatmama gerek olmadığını düşünüyorum. Ortalama 15 dakika kullandığımız bir naylon poşetin ancak 500 yılda doğaya karışabildiğini hatırlamak yeterli. 
Birçok ülkede bu poşetlere karşı kampanyalar başlatılmış durumda. Avrupa'da marketlerde naylon poşetler parayla satılıyor. Öyle olunca birçok kişi poşet veya çantasını yanında getiriyor. Hatta Güney Afrika Cumhuriyetinde 0.3 mm den ince poşetler tamamen yasaklanmış durumda.
 Bu konuya bir nebze de olsa dikkat çekmek ve katkıda bulunmak amacıyla hazırladığım hediyelerim için gazete kağıdından böyle poşetler yaptım. İki kat gazeteden katladım ve yapıştırdım. Poşetin ağız kısmını bir daha katlayarak 4 kat yaptım. Sapları takacağım yeri şeffaf koli bandı yapıştırarak sağlamlaştırdım. Delgeçle deldim ve kordon sapları geçirip içten düğümledim. Hepsi bukadar.
 Hepimizin bir an önce naylon poşetlerin yerine kendi alternatiflerimizi geliştirmemiz gerekiyor. Eskiden pazar fileleri vardı mesela, herkesin çantası veya cebinde bulunurdu. Pazardan aldıklarımızı gazete kağıdından yapılmış kese kağıtlarına koyarlardı. Diğer taraftan bez torbalar da yaygınlaşıyor. 
Yeni hafta hepinize çok iyi gelsin !

30 yorum:

  1. Harika bir paylaşım. Haklısınız. Herkes elinden geleni yapmalı bu konuda.

    YanıtlaSil
  2. Harika fikir , elinize sağlık. Ben de poşet kullanımında dikkatli olmaya çalışıyorum.
    Bir tv proğramında izlemiştim, piknik alanlarında bırakılan poşetleri yiyen keçiler ölüyormuş. Çok üzücü , doğa yaşam için her şeyi bize sunuyor ama biz değer bilmiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bindiğimiz dalı kesiyoruz. Doğayı bozdukça, kirlettiklçe ancak kendimize zarar verir hatta yok oluruz. Doğanın acelesi yok, insan nesli yok olsa er geç yeniden canlanır ve bütün muhteşemliği ile var olur.

      Sil
  3. harika bir proje olmuş.. elleriniz dert görmesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kayıtsız kalmamanıza, bu konuya değer vermenize çok sevindim. Teşekkürler.

      Sil
  4. Kullan at torbalar bizim dışımızdaki yerlerde ya yasak, ya da parayla satıyorlar ki herkes kendi kumaş veya kağıt çantasını kullansın. Bir gün aklımız başımıza gelecek bizim de ama, geç olmasa keşke..Ellerine sağlık, harika bir fikir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çok geç olmasa... Sigarayı, içkiyi yasakladıkları gibi bu naylon poşetleri de pekala yasaklayabilirler, en azından Avrupa'daki gibi paralı olsun ki böyle hoyratça kulanılmasınlar.

      Sil
  5. Geçenlerde markette dikkatimi çekti.Bir süre öncesine kadar rulo halinde bırakılan poşetler kasiyer tarafından gerektiği kadar veriliyordu. Belki tasarruf amaçlı yapılmıştır ama sevindirici bir gelişme. Harika olmuşlar, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke öyle bir amaçla yapılmış olsa ama daha büyük ihtimalle ellerindeki stok azalmıştır. Bu konuda duyarlı olmanız ne iyi :)

      Sil
  6. Harikasın canım ellerine sağlık aklıma yıllar yıllarrr :))) önce kese kağıtları vardı bu meret poşetler çıkmadan o geldi aklıma. yapıştırma tutkal zararlı filan deyip yasaklayıp bu poşetleri soktular hayatımıza o yıllar da.
    Mağazalar karton çantalara döndü buna çok sevindim ,ben de amerikan bezinden diktim bir ara onu kullanıyorum ama illaki o poşetler geliyor eve ben çöpe atmıyorum şişe,pet, poşetleri balkonumda biriktirip toplayı bir bey var atıkları ayrı kullanılabilecekleri ayrı ona teslim ediyorum
    (izmir 'de sabahları erken saatler de çöplerden bu malzemeleri toplayanlar var )

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi yapıyorsun Hatice Hanım. İzmir'de, bu işi yapan insanlar günde birkaç defa çöpleri kontrol ediyor ve geri dönüşüme uygun olanları topluyorlar, biliyorum.
      Eskişehir'de büyükşehir belediyesi her apartmana ikişer büyük karton kutu bırakıyor. Geri dönüşüme uygun bütün atıklarımızı bu kutulara atıyoruz. Belediye elemanları haftada iki defa bunları boşaltp götürüyor. Diğer çöplerimizi ayrı yere akşam saat 19.00 dan sonra belli yerlere koyuyoruz, her gün toplanıyorlar.

      Sil
  7. HARİKA BİR FİKİR ASLINDA HEM DOĞAYA HEM BİZE ZARARSIZ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ve çok basit bir çözüm. Her şeye uygun olmayabilir, mesela ağır yük taşımaya uygun değil ama onlara da pekala uygun çözümler üretebiliriz.

      Sil
  8. süpersin, hiç aklıma gelmemişti böyle bir çalışma, neden olmasın? fikrine, ellerine sağlık:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında hepimiz bu konuya duyarlıyız ama biraz dikkatimizi vermeye bakıyor.

      Sil
  9. harika fikir bence çok da şık ne olur sanki böyle bir hareketle biraz da bizim katkımız olsa temiz bir doğaya...sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değil mi ! Damlaya damlaya göl olurmuş. Hepimiz elimizden gelen katkıyı versek, çok yol alabiliriz.

      Sil
  10. Çok güzel bir konuya dikkat çekmişsin, çok hassas olmamız gereken konular bunlar ama malesef naylondan poşetler hayatımızın tam merkezine oturtulmuş durumda :(
    Yaptığın çantalar çok hoş olmuş, eskiden pazarda çarşıda kese kağıdı kullanılırdı ne güzel :) Onlar geldi aklıma şimdi.
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amerikan filmlerinde dikkat ettin mi, hala market alışverişlerinde kese kağıtları kullanıyorlar :)

      Sil
  11. Aslında hiç olmasa keşke üretimi de kalksa ama maalesef . Çok güzel bir hatırlatma oldu bu banada teşekkürler sevgiler ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepimiz duyarlıyız aslında. Yani yasaklansa üreticiler dışında kimse itiraz etmeyecek herhalde.

      Sil
  12. Güzel fikir bence bende kızımın okul projesi için amerikan bezinden bez çantalar diktim kızım ve sınıf arkadaşları hamam yolunda bu konuya değinerek herkese hediye amaçlı dağıttılar bence güzel proje olmuştu .Doğaya bi nebze katkıları olmuş oldu .Sizinde emeğinize sağlık sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hmm, çok isabetli bir proje olmuş ! Düşünce ve emekleriniz için kutlarım. Halk olarak bizim bilinçlenmemiz de önemli ama birtakım idari kararların alınıp uygulanması çok daha etkili olur. Sigarayı, içkiyi yasakladıkları gibi bu naylon poşetleri de pekala yasaklayabilirler, en azından Avrupa'daki gibi paralı olsun ki böyle hoyratça kulanılmasınlar.
      Selam ve sevgilerimle

      Sil
  13. Nowa Hanım nasıl orijinal bir fikir olmuş bu hayran kaldım ben! bende de oldugu için çok şanslıyım ve kullanmamaya saklamaya karar verdim:))) ama maalesef Eskişehir'de unutmuşum:( bu gelişimde o kadar çok şey getirmek zorunda kaldım ki Eskişehir'den (toplam 3 bavulla döndüm:))) Unutup da getirmediğim birsürü şey olmuş, Çok üzüldüm....
    Birdahaki gelişimde veya annemin kargosuyla mutlaka bana ulaşacaklar.. Ellerinize sağlık
    sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu poşetler elbette ki naylon poşetler kadar kullanışlı ve dayanıklı değil. Ama kendi çözümlerimizi üreterek naylon poşetleri ( en azından ) azaltmak amacıyla, bu konuya dikkat çekmek için yaptım. Aslında bireysel çabalar bir yere kadar, idarecilerin bu konuya bir an önce el atması gerekiyor.
      Sevgilerimle

      Sil
  14. Hep söyledim, yine söylerim. Bu kağıt işleri ellerinize bir başka yakışıyor. Fikir, uygulama ve amaç süper. Eskişehir' i ve onun duyarlı insanlarını seviyorum vesselam ♥

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kağıt işlerini zevkle yapıyorum gerçekten. Bu kadar muhabbete karşın, hala gelemediniz Eskişehir'e :) Ne zaman uygun olursanız, her zaman bekleriz :)

      Sil
  15. Çok güzel bir fikir,çok duyarlı bir yaklaşım.Gerçekten çevre için çok önemli bir soruna değinmişsiniz tebrik ediyorum.Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin de duyarlı olduğunuz anlaşılıyor, sevindim :)

      Sil

İçinizden nasıl geliyorsa.