28 Nisan 2014 Pazartesi

PASKALYA ' ya DENK GELMİŞİM

Yaklaşık bir hafta kadar önceydi: Halen Bulgaristan'da yaşayan 88 yaşındaki amcamın hasta olduğu ve hastaneye kaldırıldığı haberi geldi. Rahmetli babamın ikiz kardeşi - baba yarısı, gitmem lazımdı. Çok şükür ki yeşil pasaportum var, apar topar hazırlandım ve yola çıktım.
Otobüsle 5 saatte Eskişehir'den İstanbul'a, oradan da 12 saatte Ruse, Osmanlı zamanındaki adıyla Rusçuk'a vardım. Rusçuk, Bulgaristan'ın en kuzeyinde, Tuna nehri kıyısında, Romanya sınırında.
Hastanenin ilk ziyaret gününde amcamı görmeye gittim. Çok hafif bir felç geçiriyordu ve şükürler olsun ki hızla iyileşiyordu. Evde onu endişeyle bekleyen yengem ise tamı tamına 94 yaşında ve onun moraline de itina etmek gerekiyordu. Her ikisinin de maşallahları var, ne de olsa eski toprak onlar.
Hazır Rusçuk'a gitmişken, uzun yıllar geçmesine rağmen aramızdaki bağı koparmadığımız bir ilkokul arkadaşımı ziyarete gittim. Evindeki boyalı yumurtaları görünce Paskalya bayramına denk geldiğimi anladım. 

Bulgaristan'daki hristiyanlar Ortodoks olur ve onların dini bayramları da bizimkiler gibi her yıl birkaç gün ötelenir. Bu yıl 20.Nisan Pazar gününe denk gelmiş.
Paskalya gününde İsa Peygamberin çarmıha gerildikten sonra göğe uçtuğu yani bir bakıma yeniden doğduğuna inanılır. O gün için önceden renk renk yumurtalar boyanır, paskalya çörekleri yapılır.
Paskalya çöreğinin yapımı çok zahmetlidir ama sonuçta pamuk şeker kadar yumuşak, puf puf kabarmış, tel tel ayrılan, hafif tatlı bir çörek elde edilir. O gün neler yapıyorsunuz diye sordum. 
O gün, kilisedeki ayine katılmışlar. Kilisenin içinde başlayan ayin, kilisenin etrafını üç defa tavaf ederek devam etmiş. Sonra herkes yanında getirdiği mumları kilisedeki mumlardan yakarak evine götürmüş. Yol boyunca mumun sönmemesi için böyle fenerlerin içinde taşıyorlarmış.

Paskalya bayramından sonraki ilk Cuma günü, komşu ve tanıdıklarına paskalya çöreği ve sadece kırmızı yumurta götürürlermiş. Dileyen bunlara başka bir hamur işi daha ilave edebilirmiş. Bu adet, bizim arife günleri ve kandil günlerinde yaptıklarımıza benziyor.
Bu iş için son zamanlarda tek kullanımlık bu şirin desenli tabakları kullanıyorlarmış. Yumurta şeklinde ve en çok da tavşan desenli oluyorlarmış.

Dönüşte, yanımda bu tabaklardan birkaç tane ve paskalya çöreği götürmeyi ihmal etmedim.
Yine aynı yollardan, yaklaşık 19 saat yolculuktan sonra evime döndüm. 
Bütün hastalara, şifa bekleyenlere Allah'tan acil şifalar diliyorum. Hasta bakanlara da  güç kuvvet ve kolaylıklar diliyorum.

35 yorum:

  1. Çok geçmiş olsun amcaya. acil şifalar dilerim. paskalya çörekleri ve yumurtaları ah ne çok severim bir bilsen ;)
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dileklerin için çok teşekkürler. Vallahi sevilmeyecek gibi değil, ben de çok seviyorum O özenle boyanmış, desenlerle süslenmiş yumurtaları kırması biraz zor oluyor ama, insan kıyamıyor.

      Sil
  2. Nowa hanım amcanıza büyük geçmiş olsun acil şifalar dilerim .

    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağ ol Serap'çığım. Çok şükür, şimdilik iyi.

      Sil
  3. Mis gibi olur Paskalya çörekleri gerçekten. Bu yıl benim bildiğim, Paskalya 20 Nisan' a denk geldi 20 Mart yazmışsınız şaşırdım - acaba ben mi yanlış biliyorum?

    Neyse,uzun zamandır gelemiyordum, iade-i ziyaret kabul edin, aynı zamanda geçmiş olsun demek fırsatım da var. Tebdil-i mekanda her zaman ferahlık vardır; ne güzel olmuş vesile başka olsa da eski dostlara da merhaba deme şansı bulmuşsunuz. Dilerim hastanız iyidir,sizin de keyfiniz yerindedir.

    Neyse misafirliğin kısası makbuldür deyip kaçmalı. Bir daha ne zaman tekrar uğrayabilirim bilinmez ama o zamana kadar kendinize iyi bakın.

    Sevgi ve selamlarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 20 Nisan elbette, ben de yazdıklarımı okuduktan sonra fark ettim, düzelttim. Uykusuzluktan hangi ayda olduğumu bile karıştırmışım.
      Ziyaretiniz ne hoş sürpriz oldu, bizi tamamen terk ettiniz sanmıştım. İyi dilekleriniz için çok teşekkürler, dilerim annenizin durumu da iyi olsun. Amcam şimdilik iyi ama yaş ilerliyor gene de.
      Umarım bu küskünlüğünüz, derin sessizliğiniz uzun sürmez, eksikliğiniz çok bariz hissediliyor buralarda.
      Nursun hanıma da selam ve sevgilerimle

      Sil
  4. Ne güzel yine gezip gelmişsiniz nowa hanım,paskalya bayramı da ziyaretinize renk katmış. Amcanıza acil şifalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler Nur'cuğum. Hiç hesapta olmayan bir yolculuk oldu ama çok şükür ki üzücü bir durum olmadı. Moralim düzelince etraftaki renkleri görme imkanım oldu.
      Sevgilerimle

      Sil
  5. Gelenekler yaşatılmalı bence de. Yumurta formundaki tabaklar çok şirin bu arada.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız, gelenekler toplumu zenginleştiren, bir arada tutan değerlerdir. Sürdürmek her bakımdan çok önemli.

      Sil
  6. Çok çok geçmiş olsun.
    Hangi inançtan olursa olsun bu tarz gelenekler çok hoşuma gidiyor. Çok sevimli tabaklar. Ne güzel arkadaşınızla hem de onların bayramında görüşmüşsünüz. Paskalya çöreğini çok severim, evde benden başka seven olmadığından pek yapamam. Siz benim yerime de tadın.
    Sevgiler:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, Allah bütün hastalara şifa versin.
      Dediğiniz gibi gelenekler insanlar arasındaki bağları kuvvetlendiriyor, yaşatılması çok önemli.
      Paskalya çöreğini uzun uzun yoğurmak gerekiyor, epey zahmetlidir yapımı. Ev halkının sevmemesi o bakımdan iyi ama bence önemli bir lezzeti kaçırıyorlar.
      Sevgilerimle

      Sil
  7. hastanıza acil şifalar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağ olun, Allah bütün hastalara şifa versin.

      Sil
  8. Amcanıza acil şifalar dilerim, umarım hemen toparlanır.
    Yumurtalar ve tabaklar çok güzelmiş, sevgiler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler, sağ olun. Allah bütün hastalara şifa versin.

      Sil
  9. doğrusu çok duygulandım,senin gibiler oldukça az.istanbul'da karşı yakaya bile gitmek güç gelirken neredeyse bir gün yolda geçerek ziyaret yapıp hasta ve yaşlı akrabalarını mutlu etmişsin.Allah senden razı olsun.
    çok sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru olan, yapılması gereken, benim yaptığımdır. Sonra iş işten geçtikten sonra üzülmenin, keşke demenin hiç faydası yok.
      Sen de bu davranış farklarına dikkat edip yaptığımı takdir ederek benimle aynı fikirde olduğun için Allah senden de razı olsun.
      Maalesef ki iletişim ve ulaşım imkanları arttıkça insanlar birbirinden daha çok uzaklaşıyor hatta kopuyor.
      Değerli yorumun için çok teşekkürler. Sevgilerimle.

      Sil
  10. Geçmişler olsun. Allah elden ayaktan düşürmesin kimseyi. Arkadaşım, bize Paskalya çöreği getiremedin tamam ama tarifini getirdin mi acaba? Seneye Bulgaristan'a gidip paskalya çöreği yiyebileceğimi hiiiiç zannetmiyorum, bari evimizde yapalım değil mi ama:) Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İyi dileklerin için çok sağ ol, Allah kimseyi kimseye muhtaç etmesin.
      İstediğin tarif olsun, arkadaşım. En alasından tarif ederim ama peşinen söyleyeyim yapımı epey zahmetlidir :)
      Sevgilerimle

      Sil
  11. amcanıza acil ifalar diliyorum tabaklara bayıldım ben de,paskalya çöreğinin tarifi var mı denenmiş olanlardan...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağ olun, Allah bütün hastalara şifa versin.
      Tarif olmaz olur mu, annemin uyguladığı tarifi yayınlayacağım uygun bir zamanda.

      Sil
  12. amcanıza çok geçmiş olsun yumurta ve tabaklarda çok hoş sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağ ol canım, Allah bütün hastalara şifa versin.

      Sil
  13. Maşallah ne anılar biriktirmişlerdir değilmi. Çok sevindim sağlıkları yerinde olsun inş. çok geçmiş olsun.

    masal kitabı kapağı gibi tabaklar çok şirin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz mı Hatice hanım, anlat anlat bitmiyor. İyi dileklerin için çok teşekkürler.

      Sil
  14. Öncelikle geçmiş olsun, daha iyidir umarım. Anneciğinle babacığına da Allah rahmet eylesin. Arkalarında senin gibi bir evlat bırakmışlar, oradan gülümsüyorlardır bizlere, içleri rahattır, eminim. Söylediğin gibi, büyüyüverdim işte ben de bir kaç hafta içinde..Seni her zamanki gibi yanımda hissetmek, acımı hafifletti arkadaşım, iyi ki varsın. Çok teşekkürler, sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef Elif'çiğim, görüştükten dört gün sonra amcamı kaybettim. Tek tesellim gidip görüşmüş, helalleşmiş olmam.
      Eminim sen de bir evlat olarak elinden gelen her şeyi yapmışsındır, annen senden razıdır. Sen de sağ ol, var ol arkadaşım.
      Sevgilerimle

      Sil
  15. Merhaba,
    Çok geçmiş olsun. Amcanıza acil şifalar dilerim.
    Sevgiler,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok sağ ol arkadaşım, Allah bütün hastalara şifa versin.

      Sil
  16. mrh. tesadüf yazınız okudum beni ne kadar eskilere götürdünüz çocukluğuma o yumurtalardan ne çok kırmıştık ya o çörekler babo totkeyi beklerdik vermesi için.ya çocuk aklımızla kiliseye kaçardık bulgar arkadaşlaımla dönüşet de sopa yerdik annemizden:) siz çok yaşayın emi öyleki gözümden yaşlar aktı özledğimi farkeetim doğdum yerleri kocaman sevgiler nevin. bu arada kusura bakmayın başınız sağ olsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayy, şimdi benim de gözümden yaşlar geldi. Yazımın, sizin gibi benzer yaşantılarımız olan birine ulaşmış olması beni çok etkiledi. Size özellikle teşekkür etmek istiyorum ; Bu yazıyı okuyup, eskileri hatırlayıp geçebilirdiniz. Ama beni de haberdar etmeniz çok zarif bir davranış, çok sağ olun.
      Eğer imkanınız varsa, gidin oraları bir daha görün, insan çok farklı duygular içinde oluyor. Ne zaman geldiniz, şimdi nerdesiniz bilmiyorum keşke tanışma imkanımız olsa, üstelik adaşız.
      Kucak dolusu, kocaman sevgiler benden de.

      Sil
  17. 1977 geldim ben şimdi ankaradayım ama ailem edirnede. evet çok yıllar önce gittim neredeyse 20 yıl önce. biz eski zağra kızanlıktanız. çocuklarıma hep anlatıyorum oraları hatta kızım 8 yaşındaydı onuda götrmüştüm.bende öyle çok sevindimki sizi bulduğuma:). sevgiler nevin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son gidişimde Kızanlık'dan, Eski Zağra'dan geçtim :) Daha doğrusu yol boyunca tabelalarını gördüm, yol şehir dışından geçtiği için. Oralarda tabiat çok güzel ; Her yer yemyeşil, dereler göller çok bol. Hele Balkanları geçerken yol ormanların arasından geçiyor. Yol dar, ağaçlar çok büyük olduğu için otobüs, dallara çarpa çarpa ilerliyor. Hatta insan öyle hisse kapılıyor ki sanki arabalar birkaç hafta geçmese orman yolu yutuverecekmiş gibi. Ama insanların durumu berbat, işsizlik, fakirlik had safhada.
      Biz 1972 de geldik. Orada sadece 1-2 akrabamız kaldı, onlar da gidince kapılarımız kapanacak.
      Mail adresim : nowacraft@gmail.com
      Eskişehir'e gelirseniz mutlaka haberim olsun, görüşmek ve ağırlamak isterim. Konuşmak, dertleşmek isterseniz de her zaman beklerim.
      Selam ve sevgilerimle

      Sil
  18. defalarca okudum yol tarifinizi)bizim de akrabamız kalmadı sayılır.Ben de Ankara ya beklerim çok mutlu olurum. Mailinizi ekliycem daha doğrusu çocuklar gelsin ekleticem:)bilgisayar konusunda çok fazla bilgim yok. sevgiler nevin

    YanıtlaSil

İçinizden nasıl geliyorsa.