24 Ocak 2015 Cumartesi

EVDE YOĞURT NASIL YAPILIR

Hazır yoğurtların bozulmadan uzun süre dayanması için yoğurtlara bazı kimyasallar katıldığını sanıyordum. Sonra bir televizyon programında, gıda kimyası konusunda uzman bir tıp profesörünün anlatımından işin öyle olmadığını öğrendim. Meğer sütün bileşenlerinden ve asıl faydalı olan bazı hücreler aynı zamanda sütün bozulmasını da sağlıyormuş. Kutu süt ve yoğurt üreten firmalar,  sütün içindeki bu hücreleri kimyasal yöntemlerle ayırıyorlarmış. Yani asıl faydalı olan kısmını ayırıp atıyor, bize de sütün posasını içiriyorlarmış. Tamam içinde kimyasal katkı yok ama içtiğimiz de süt değil, sadece beyaz bir sıvıymış. 
Bu işlemin uygulanmadığı sütler "günlük süt", yoğurtlar ise "probiyotik yoğurt" adıyla satılıyormuş. Yani binlerce yıldır evlerde mayalanan yoğurdumuz, gün gelmiş "probiyotik" olmuş.
 
Evde, en probiyotiğinden, nasıl yoğurt yaptığımı anlatmak istiyorum bu yazımda. Bilen biliyordur, öğrenmek isteyenler varsa ne kadar kolay olduğunu görsünler ve kendi yoğurtlarını yapsınlar, diye.
Yakın bir köyden, dört günde bir gelen sütçüden alıyorum sütümü. Süt sabah sağılıyor, saat 11'de bana geliyor, taze taze.
Hemen ateşe koyuyorum. Kaynamaya başlayınca, kısık ateşte birkaç dakika daha kaynatıyorum.
Sütü, yoğurt yapacağım kaba aktarıyorum ve biraz soğumasını bekliyorum. İstenen ısıya geldiğini anlamak için en pratik yöntem şudur : Serçe parmağımı süte batırıyorum, yanmadan parmağımı tutabiliyorsam, tamamdır. İki litre süte, 2-3 çorba kaşığı mayalık yoğurt yeterlidir. Mayalık yoğurdun üzerine  3-4 kaşık sıcak süt ilave edip karıştırıyorum ve yavaş yavaş süte ilave edip derinden karıştırıyorum.
Mayalanmış süt kabını dikkatlice fırının içine yerleştiriyorum. Üzerine kapak kapatmıyorum, örtü örtmüyorum. Eskiden öyle yapardık ama fırında olunca, bunlara ihtiyaç kalmıyor. Sadece fırının kapağını kapatıyorum.
3-4 saat sonra yoğurdum hazır oluyor. Soğuk havalarda bu süre biraz daha uzun olabiliyor. Fırından çıkardıktan sonra bir gün de buzdolabında bekletiyorum, böylece en güzel kıvamına geliyor.
İşte en doğalından, en sağlıklısından yoğurdum hazır. Ayrıca, Uneller'in nefis kandil simitleri ile harika bir uyum sağlıyor, tavsiye ederim :)


Bereketiniz bol, ağız tadınız hep yerinde olsun.

21 Ocak 2015 Çarşamba

2015 'e MERHABA, BULUŞMASI

Eskişehir'li bloggerlar olarak 3. buluşmamızı gerçekleştirdik. "2015'e Merhaba" adı altında, Merlot Otel'de toplandık. Farklı konulardaki bloglarımızda üretim, paylaşım ve yazarlık yapan bizler Eskişehir paydası altında bir araya geldik.
Dumanı tüten kahvelerimiz eşliğinde tatlı sohbetler, Skype bağlantıları, bol bol fotoğraf çekimleri, hediye çekilişleri, destek veren firmaların hediye dağıtımı ile neşeli saatler geçiverdi.
Buluşmanın gerçekleştirilmesinde emeği geçen bütün arkadaşlara, bize destek veren firma ve kuruluşlara çok teşekkür ediyorum. Yollarımız tekrar kesişinceye  kadar herkese mutluluk ve başarılar diliyorum.
@eskisehirpastamamul/ Gürdal Abacı
instagram.com/husnadan
tr-tr.facebook.com/Ng Tasarım
tr-tr.facebook/pages/Özlem Sabun

Buluşmaya katılan bloggerlar :  



17 Ocak 2015 Cumartesi

AHUDUDU DESENLİ KUTU

Gönlünüzce ve keyifli bir hafta sonu dilerim. 
Muşamba kaplamalı kutu çalışmalarıma tam gaz devam ediyorum. Ufak eşyaları düzenli tutmak, ilave depolama alanları elde etmek için çok faydalı bu kutular.
Kaplamak için muşambayı tercih etmem, sudan etkilenmemesi ve kolayca ıslak bezle silinebilmesi için.
Muşambada desen ve renk seçenekleri oldukça zengin olduğu için kutular aynı zamanda dekoratif de oluyor.
Kullanılacağı odanın renklerine ve/veya temasına uygun muşamba seçiyorum.
Çiçek, püskül, kurdela, taş, boncuk vb malzemelerle süslüyorum. Kutu ve kapak içini kapitone kumaşla kaplıyorum.
Bu kutu, takı kutusu olarak sipariş edildiği için ilave bölmeler yaptım.





10 Ocak 2015 Cumartesi

ŞEFFAF KEMER





Karlı bir Eskişehir gününden merhabaÇatılar, sokaklar, arabalar her yer bembeyaz ve hala yağmaya devam ediyor. Sokakta 10 dakika yürüyen herkes kardan adama dönüşüyor :)

Ama bügünkü yazımın konusu kar ve soğuk değil, arkadaşımın kızı için hazırladığım bu şeffaf kemer.

2 mm kalınlığında şeffaf PVC malzemeden 6 cm genişliğinde bir şerit kullandım. Kemer boyunu ise bel ölçüsünden 2 cm eksik kestim. Kemerin her iki ucuna 2 şer kuşgözü açtırdım ve  bağlamak için kordon kullandım. Hatta kullanılacak kıyafet rengine uygun, farklı kordonlar hazır bulundurulabilir. Böylece birçok farklı kıyafete tamamlayıcı bir aksesuar olabilir.

Bu şeffaf kemer fikrini ilk defa sevgili Handan'cığımın blogu Gooogoook'ta görmüştüm. Ona buradan teşekkür ve selamlarımı iletiyorum.

3 Ocak 2015 Cumartesi

YAĞMURLU KAPI SÜSÜ / PANO

Keçe işlerine devam ediyorum. Benim için işi zevkli yapan, her panoyu yaptığım kişi veya kişilere özel olarak tasarlamam. Onların zevkleri, yaşantısı, aile yapısı, bazen de isimleri benim için çıkış noktası olabiliyor. O kişi veya kişileri odak noktasına aldığım kompozisyonlar hazırlıyorum. Onları simgeleyen figürler ve onlarla ilgili çeşitli dileklerimi ifade eden semboller kullanıyorum.
Bu panoyu da Doğa ve Yağmur adında güzeller güzeli iki kardeş için hazırladım. Odalarına renk ve enerji katacağına inanıyorum.




NOWA dükkanda diğer tasarımlarımı da görebilirsiniz.